0

Gesplitst – Neal Shusterman

Wanneer je veel over boeken praat met anderen komt het nog wel eens voor dat je gesprekspartner ineens op staat en weg loopt. Niet omdat je hem of haar dan hebt beledigd maar omdat er dan een boek gepakt wordt die je MOET lezen. Dit overkwam mij op mijn werk en niet veel later liep ik de deur uit met Gesplitst van Neal Shusterman in mijn handen. Niet alleen de schrijver was mij onbekend maar ook het boek.

Gesplitst schetst een alternatieve toekomst waarin de wet des leven is aangenomen, dit houdt in dat een leven heilig is en niet zomaar ontnomen mag worden. Dit klinkt allemaal erg mooi, maar het addertje onder het gras is wel dat kinderen tussen de 13 en 18 ‘gesplitst’ mogen worden. Tijdens een splitsing wordt de splitser uit elkaar gehaald en zijn of haar onderdelen worden gebruikt voor andere mensen. Een soort donateurschap tot het extreme getrokken. In het boek volg je drie splitsers die elk moment gesplitst gaan worden maar ontkomen aan hun lot.

Hoewel het verhaal erg onrealistisch aanvoelt, wordt het zo beschreven dat het allemaal wel mogelijk klinkt. Dit komt omdat alles voor de rest wel gewoon is zoals de wereld waar wij nu in leven. Maar ook doordat er aan het begin van het verhaal niet een uitgebreide uitleg is over het verschil tussen de lezer zijn/haar wereld en het verhaal, voelt het veel natuurlijk aan. Dat is ook gelijk wat ik erg bijzonder vond aan dit verhaal, niet alles wordt direct uitgelegd. Hier en daar wordt er een woord gelezen waarvan je geen flauw idee hebt wat het betekent, maar later in het boek wordt dit haarfijn uitgelegd in het verhaal. Zelfs het wisselen tussen de drie personages wordt op een erg fijne manier gedaan waardoor je meer informatie krijgt omdat je een ander perspectief bekijkt maar tegelijkertijd werkt het ook als een soort ventilatie. Al met al klinkt het verhaal erg vreemd maar is die bijzonder lekker!

Informatie

Titel: Gesplitst

Schrijver: Neal Shusterman

Jaar: 2012

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Share post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *