0

Je suis Charlie

Je suis Charlie

De wereld staat weer op zijn achterste benen, we zijn weer alert en on edge. Voor het geval dat je onder een steen hebt geleefd, je niet interesseert in het nieuws of jezelf niet bloot wil stellen aan bepaalde beelden volgt hier een samenvatting van het drama van woensdag.

Updated 10/01/2015 11:25

Afgelopen woensdag, 7 januari 2015 , stormen twee zwaarbewapende mannen het kantoor van Charlie Hebdo binnen. Charlie Hebdo is een Frans satirisch weekblad. Satire is een kunstvorm waarbij op een humoristische wijze maatschappelijk kritiek wordt gegeven, typisch is dat bij deze manier van kritiek leveren absoluut geen blad voor de mond wordt genomen. Dit is ongetwijfeld een reden waarom de schutters juist daar een bloedbad wilden aanrichten. Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog andere reden en wilden de daders grotere gevolgen dan enkel mensen doden. Wat deze zijn kan ik enkel naar gissen, maar het zal te maken hebben met het extremisme wat zij aanhangen in hun geloof en het willen zaaien van angst voor de Islam. Alles lijkt erop dat dit niet zomaar even is bedacht en de volgende dag is uitgevoerd. Zo is één van de broers (of beiden, dit is nog onduidelijk) naar Jemen geweest om training te volgen. Het is niet zeker of dit daadwerkelijk direct uit de naam van de Al Qaida is gedaan, ze kunnen dit ook helemaal zelf hebben bedacht. Inmiddels heeft de Al Qaida de aanslag op het kantoor van het weekblad Charlie Hebdo opgeëist, maar uit ‘veiligheidsoverwegingen’ duurde het wat langer. Daarnaast waarschuwen zij voor meer aanslagen als Frankrijk niet stopt met hun militaire acties. Bekend was wel al dat Al Qaida Charlie Hebdo en werknemers eens hebben genoemd als mogelijk doelwit. Daarnaast was Charlie Hebdo in 2011 al eens doelwit maar toen was er ‘enkel’ een brandbom waar geen gewonden bij vielen. Helaas is het dit keer anders. Bij de aanslag kwamen 12 mensen om, de receptioniste, een gast, acht journalisten en twee politieagenten. Ik zal de beelden niet delen, ieder is vrij deze zelf op te zoeken, maar social media stond bomvol met de executie van de politieagent die gewond op de grond lag en smeekte voor zijn leven maar hij werd alsnog point blank neergeschoten. Na de aanslag vluchtten de daders in hun auto en stapten al snel over naar een andere auto. Hier zijn zij succesvol in geweest tot vrijdag. Op moment van schrijven circuleren er meerdere helikopters boven een klein dorpje vlak buiten Parijs, Dammartin-en-Goële. De daders hebben zich verscholen in een kleine drukkerij in een gebouw en hebben naar verluid iemand gegijzeld.

Update 14:15 Naast de gijzeling van de twee daders net buiten Parijs is er nog een gijzeling aan de gang in een buitenwijk van Parijs. Dit begon gisteren al, want op donderdag 8 januari veroorzaakte een man een auto-ongeluk en schoot hierbij een politievrouw neer. Op dat moment werd er nog geen link gelegd tussen de twee incidenten want heel Parijs was toen on edge dus het kon net zo goed een copy cat zijn. Inmiddels is wel al duidelijk dat de heren bij dezelfde Jihad groep hoorden maar of dit ook betekent dat beide incidenten samen gepland zijn is onbekend. De enkeling die de politievrouw heeft vermoord houdt nu in het oosten van Parijs naar het schijnt 5 mensen gegijzeld in een Joodse supermarkt. Hier zijn al speciale units aanwezig om hier een einde aan te maken. Geruchten gaan nu dat er twee mensen zijn omgekomen bij de gijzeling in de supermarkt.

Update 17:25 De gijzelnemers net buiten Parijs (de aanslagplegers op Charlie Hebdo) zijn gedood, naar het schijnt is de gegijzelde nog in leven. Wat de toestand is van de gegijzelden in de supermarkt is onbekend, één van hun gijzelnemers is op de vlucht geslagen met een schotwond in zijn of haar arm.

Update 18:30 De laatste berichten zijn dat bij de drukkerij waar de aanslagplegers van Charlie Hebdo een politieagent(e) vasthielden, dat de twee mannen zijn gedood en dat de gegijzelde het drama heeft overleefd. Helaas zijn de berichten over de gijzeling in de supermarkten een stuk slechter. Hoewel de gijzelnemer dood is zijn er ook 4 doden gevallen.

Update de day after De dag na de gijzelingen komen er steeds meer details vrij. Zo hielden de broers Chèrif en Saïd Kouachi iemand gegijzeld in de drukkerij maar was er ook een andere werknemer in het gebouw die zich op de verdieping erboven schuilhield. Naar verluid had hij contact met de politie en kon er zo doorgegeven hoe het gebouw eruit zag maar ook waar de broers zich op dat moment begaven. Beide gegijzelden hebben het overleefd. Een stuk tragischer wat die dag is gebeurd is de gijzeling in de Joodse supermarkt, daar hield Amedy Coulibaly een stuk of 9 mensen vast, waarvan er vier in de loop van de dag zijn vermoord. Gelukkig konden de overige 5 na een inval van de politie levend uit de supermarkt gehaald worden. Wat nog vreemd is aan dit verhaal is dat de vriendin van Coulibaly, Bourmeddiene ook aanwezig schijnt te zijn geweest tijdens de gijzeling maar is ontsnapt, zij is nog altijd niet gevonden. Ook gaat het gerucht dat Coulibaly een bekende heeft gebeld vanuit de winkel maar de telefoon niet goed heeft opgehangen waardoor de politie mee kon luisteren. Zeker dit laatste klinkt erg vreemd.

Al bekend was dat het blad Charlie Hebdo veel steun krijgt van verschillende media waardoor het blad, ondanks dat het blad nu 8 journalisten mist.

De terroristen hebben in totaal 17 mensen vermoord. Tien mensen bij Charlie Hebdo, twee agenten net buiten het gebouw, 1 agente bij een ongeluk en de vier gegijzelden in de supermarkt. Het blijft absurd, waarom vonden deze mensen dat zij het recht hadden om de levens van deze onschuldigen te ontnemen?

Units die bij de gijzeling in de Joodse supermarkt een glas heuveltje op proberen te komen.

Special units die bij de gijzeling in de Joodse supermarkt een glad heuveltje op proberen te komen.

Maar ik schrijf dit allemaal niet om enkel en alleen een samenvatting te geven, natuurlijk vind ik er ook het mijne van. Ik hoop met mijn mening niemand tegen de schenen te trappen of te beledigen. Er zijn twee dingen waarmee ik in mijn hoofd zit. Allereerst het meest overduidelijke, tast dit de vrijheid van meningsuiting aan? Nee. Dit zorgt er denk ik juist voor dat mensen nog minder een blad voor hun mond zullen hebben. Vrijheid van meningsuiting is zo belangrijk dat wij, ik scheer even een heleboel mensen over één kam, eerder vol in de aanval gaan dan dat we ons in gaan houden omdat we bang zijn. Wel denk ik dat er goed gekeken moet worden naar wanneer je gebruik maakt van vrijheid van meningsuiting en wanneer je domweg echt aan het beledigen bent. De Islam beledigen? Doe normaal. Moslims uitschelden? Doe niet zo dom. Het gaat hier niet om de Islam of alle Moslims. Het gaat hier om de interpretatie van de Islam door extremisten en hun handelingen hiernaar. Het gaat hier om hun interpretatie van het geloof en niet om de Islam an sich. Het is dan ook verwerpelijk dat verschillende moskeeën en eigendommen van Moslims zijn aangevallen afgelopen dagen. Dit tweede deel is wat ik het ergste vind. Mensen linken de terroristen aan alle Moslims. Dat zou hetzelfde zijn dat wanneer een Nederlander of iemand die hetzelfde gelooft als jij (dit kan dus ook geen geloof zijn) zoiets doet dat mensen jou direct met de nek aankijken of wraak willen nemen via jou. Ons tegen elkaar opzetten is ongetwijfeld een doel geweest want dan is er een reden voor hen om te zeggen ‘zie je nou wel, ze hebben iets tegen Moslims.’. Laten we één blijven tegen deze absurde radicalisering.

Laten we niet vergeten waar dit om gaat. Het gaat hier om een groep mensen die niet naast mensen met een andere gedachtegang kunnen leven, ook al heeft diegene hetzelfde geloof. Is dit eng? Ja. Maar laten we in hemelsnaam als een samenleving denken. Merk je dat iemand radicale ideeën krijgt (dit hoeft dus niet enkel te gaan om de gedachtegoed achter de IS of Al Qaida maar alles waarbij mensen vinden dat andere mensen niet meer mogen leven), maak hier melding van.

Als laatste note: Ik ben niet tegen geloven, ik ben tegen geloven in de vrijheid om andermans vrijheid en geloof te ontnemen omdat zij anders denken dan jij. Je suis Charlie. Je suis Mohammed. Je suis Soraya.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Share post

One comment

  • Marc Pleijsier says:

    Voor mijn tijd bij defensie was ik al niet erg gelovig, opgegroeid als protestant (mijn opa was zelfs koster in de protestantse kerk in Den Haag (helaas is deze afgebroken, want mijn vader is dus letterlijk in de kerk geboren). Maar tijdens mijn eerste missie werd al snel duidelijk dat ik voor de rest van mijn (waarschijnlijk) agnost zal zijn.
    Religie maakt soms veel goeds los in mensen maar nog meer slechts omdat ze andere mensen met een andere geloof niet snappen, tolereren, respecteren etc.
    Zonder religie zou deze wereld zo veel leuker zijn en zo veel minder oorlogen gekend hebben.
    Even de docu Zeitgeist (en misschien deel II ook) maakt een hoop duidelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *