0

Maar Buiten Is Het Feest – Arthur Japin

Seks en kinderen zijn doorgaans nou niet onderwerpen die wij graag in één zin horen. Dit gebeurt enkel wanneer je het nieuws aan zet, de krant open slaat of wanneer je Maar Buiten Is Het Feest van Arthur Japin leest. En dat laatste heb ik gedaan, gelukkig ben ik niet de enige die dit heeft gedaan wat van mij geen viezerik maakt. Ik heb dit boek ‘samen’ gelezen met een zogeheten leesclub, een online leesclub wel te verstaan. De reviews van de andere bloggers kan je hier lezen.

Het boek Maar Buiten Is Het Feest gaat over Zonne, een artiest die voor de rechtbank moet komen omdat zij haar nichtje wil redden uit de handen van Sijmen. Wie Sijmen is weten we op dit moment niet en de reden van Zonne haar heldendaad allerminst. Tot je ineens in het verleden van Zonne wordt gegooid, een hartverscheurend verhaal over kindermisbruik, controle, jezelf durven zijn en familiebanden. Duidelijk wordt dat Sijmen de stiefvader is van Zonne en dat hij haar en haar zusjes heeft misbruikt, jarenlang. Ook maken we de opkomst van Zonne mee, waarom heet ze Zonne en waarom heeft ze gekozen voor een leven in de schijnwerpers terwijl ze vroeger jarenlang als een lustobject werd gezien?

Van velen heb ik gehoord dat dit boek niet geschikt is voor emotionele mensen of voor beelddenkers. Ik ben het hier niet mee eens. Natuurlijk is het onderwerp van het boek niet de meest gezellige maar de opbouw is zo geraffineerd dat je er als lezer langzaam inrolt, net zoals Zonne in het misbruik. Er is geen enkel moment dat het misbruik langer dan twee pagina’s duurt, gelukkig niet zeg. Er is gekozen voor een vertelmanier in stukjes, dan een stukje sex en dan een stukje onschuld waarin Zonne de artiest in zichzelf vindt of een stukje over de familie banden. Door deze kleine geknipte stukjes en het feit dat je je bijna niet verbonden kan voelen met het verleden van de hoofdpersonages, werd ik niet meegesleept met het verhaal. Ik zou dit boek dan ook nooit aan iemand aanraden om te kopen, je mag mijne zo hebben.

Wat ik wel heel erg heb ‘geleerd’ uit dit boek is dat veel mensen zich verstoppen omdat ze niet willen dat bepaalde stukken van hun persoonlijkheid wordt gezien. Maar wat nou als je juist in de spotlights treedt en enkel laat zien wat jij wil láten zien?

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Share post

One comment

  • Ellen says:

    Leuk om te horen dat er toch iemand is die zegt dat het hele misbruik gedoe toch niet zo vreselijk is, want ik was al bang aan het worden! Ik ben zelf nog maar net begonnen in het boek (ja, ik weet het, veel te laat natuurlijk, oeps) en momenteel spreekt het me nog niet echt aan, maar ik heb goede hoop dat daar verandering in gaat komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *