0

Soraya voor RetroKings.nl 2.0

Een week geleden schreef ik een stuk over de allereerste De Sims voor RetroKings.nl 2.0, hoe toepasselijk is dit om hem een week later en twee dagen na de aankondiging van De Sims 4 op mijn eigen blog te posten? Lees nu dus over De Sims en waan je weer even in die tijd van toen je poep nog met een lange oe schreef.


De Sims, ‘al’ 13 jaar een begrip, Dit lijkt misschien niets maar na drie spellen waarvoor er in totaal 24 uitbreidingen zijn gekomen en waar een enorme community achter zit, mag je dit spel toch echt wel rekenen tot één van de nieuwe retrogames. Officieel is het spel een strategische simulatie, maar stiekem is het meer een god game, ultieme controle over ‘het leven’ van anderen en even je eigen vergeten.

Waar het in De Sims om draait is het besturen van het leven van Sims, mensachtige figuurtjes die om het minste of geringste naar je gaan schreeuwen omdat ze iets willen. In deze 3D-wereld die de speler enkel als 2D ziet, moet je werkelijk alles voor ze beslissen. Van het naar het toilet gaan in de ochtend tot het versieren van een andere Sim om daar vervolgens het bed mee delen. Het is natuurlijk de bedoeling om je Sims gelukkig te houden, vaardigheden aan te leren, de carrièreladder te laten beklimmen en ze uiteindelijk alles geven dat hun hartje begeert. Dit doe je allemaal door middel van een simpel mik-en-klik op het object waar jij je Sim mee aan de slag wil zien.

Hoewel de franchise heel veel fans heeft, zit er toch weinig rek in het spel. Dit is ook de reden dat er elk half jaar een nieuwe uitbreiding uitgebracht wordt. Zo’n uitbreiding kan bijvoorbeeld vakanties, dates, feestjes, beroemdheden of magie toevoegen. Dit brengt natuurlijk ook allemaal nieuwe gameplay en storytelling mogelijkheden mee. Dat je als speler steeds meer wil is natuurlijk heel goed, vooral voor de uitgever, maar als je kijkt naar de prijzen van de spellen zou het toch eigenlijk niet zo moeten zijn. Tegenwoordig gaat De Sims en bijbehorende uitbreidingen al snel voor zeven euro over de toonbank maar dat was op het moment van uitkomen wel anders! Toen betaalde je voor elk spel een paar tientjes. Zeker omdat de uitbreidingen nodig zijn om het spel weer een aantal uur te doen boeien, is dit toch prijzig en niet duurzaam.


Naast dat het spel toch wel aan de dure kant was en niet duurzaam; is het wel heerlijk om tegenwoordig toch nog even het spel op te starten en in alle rust te werken aan een gezinnetje, een huis en een carrière. Maar eerlijk is eerlijk, het leukste aan het spel is natuurlijk het l(e)i(j)den van je Sims. Je duwt ze hun zuurverdiende zwembad in, verwijdert het trappetje en laat het martelen maar beginnen.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Share post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *