0

The Hobbit

Afgelopen weekend ben ik met een stel vrienden naar The Hobbit geweest. Hoewel ik betwijfel dat er nog mensen zijn waarbij er geen belletje gaat rinkelen bij het woordje ‘hobbit’, zal ik toch even uitleggen waar de film over gaat! Voor diegene die het nog niet weet, The Hobbit is eigenlijk de voorloper van The Lord of the Rings serie. Maar bij The lord of the rings was elk boek één film maar bij The Hobbit hebben ze het boek opgeknipt in drie delen en deze review zal gaan over de film over het eerste deel van het boek. Let wel, ik heb het boek niet gelezen! En natuurlijk vond ik dit keer ook weer iets van. Lees snel verder en vergeet me niet te laten weten wat jij van de film vindt!

De film gaat over de oudere hobbit uit het eerste deel van Lord of The Rings, Bilbo Baggins. Gandalf heeft hem uitgekozen om op reis te gaan met een groep dwergen om hun schat en thuis weer terug te krijgen. De generatie voor hen was namelijk hier uit weggejaagd door een draak. Ondertussen worden ze nog opgejaagd door een Orc die eerder al de koning en de vader van één van de dwergen doodgemaakt. Dus niet alleen moeten ze opschieten maar ze willen ook wraak.

Er zit heel veel in dit verhaal, een hele logische keuze dus om het boek in drieën op te splitsen. De meeste mensen zullen natuurlijk zeggen dat het raar is, zeker omdat de drie delen van Lord of the Rings wel per boek zijn verfilmd. Ik heb er zelf voor de verandering geen uitgesproken mening over, ik vind het erg fijn dat dit boek in drieën is gesplitst, de snelheid van de film was precies genoeg en toch zit je al drie uur te kijken. Wanneer het gehele boek in één film gestopt moest worden zou de film veel sneller zijn en er zouden veel details wegvallen of je zou tien uur in de bios moeten vertoeven.

Over het verhaal kan ik niet veel zeggen, het is gebaseerd op een boek. Een heel goed boek. En in dit geval geldt dat een goed boek zorgt voor een goede film. Maar wat mij wel opviel en stoorde waren twee events in het verhaal. Zo was er een gestoorde bruine wizard die wel de orcs zou afleiden met zijn kar en supersnelle bunnies. Heel goed idee, maar deze scène duurde ontzettend lang waardoor het net leek alsof deze orcs achterlijk waren. Ook heb je een inmiddels beroemde scène waarin onze vrienden vluchten vanuit een grot vol nog meer rare wezens. Hoewel de achtervolging ontzettend mooi is gedaan met ontzettend veel stoere en grappige details, stoorde ik mij er toch aan dat ze allemaal uit de gort wisten te komen zonder ook maar een schrammetje op te lopen. Serieus, geen één liep ook maar even mank nadat ze allemaal van een klif afvielen en waarbij ook nog eens een kar op hen viel. Dat de groep sterk is dat geloof ik wel, maar een beetje menselijkheid had er wat mij betreft wel in mogen zitten.

The Hobbit is te zien als 3D film, en hoewel ik zulke films ontzettend kan waarderen ben ik toch altijd een beetje huiverig. Vaak is het namelijk zo dat de 3D effecten vooral worden gebruikt als ‘kijk eens wat wij kunnen’ en dan wordt er soms een effect in je gezicht geduwd en verder wordt er maar weinig mee gedaan. In The Hobbit is dit helemaal niet het geval, de effecten worden heel subtiel maar ook heel goed gebruikt. Het zit in de gehele film en voegt ook echt iets toe. Vooral de laatste scène waarbij je de draak te zien krijgt, draagt het 3D effect echt wat bij. Maar dit valt te zeggen over heel veel scènes.

Als allerlaatste wil ik nog kwijt dat Gollum nu nog veel enger/schattiger is! Tien jaar geleden waren we natuurlijk al helemaal verbaasd door hoe goed dit monstertje gemaakt was, maar nu zal je bijna van je stoel afvallen. Wat erg gaaf is om te zien, is dat het verschil tussen Gollum en Sméagol nog duidelijker zijn. Het bovenste plaatje is de Gollum van tien jaar geleden en de onderste is hoe hij er nu uitziet. Vooral wanneer je het onderste plaatje vergroot zal je zijn evolutie zien.

In het kort: Deze film moet je gezien hebben, maar dan het liefst wel een keer in de bioscoop.

Informatie:

Titel: The Hobbit, an unexpected journey
Jaar: 2012
Taal: Engels
Duur: 169 min

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Share post

2 comments

  • Simsfan1988 says:

    Ik vind de Hobbit veel leuker dan de lord of the rings trilogie! Het 3D effect vind ik ook erg mooi gedaan, je ziet nu dat het verhaal ook meer over de dwergen gaat. Gollum ziet er zeker wat enger uit en de acteur die Gollum speelt doet het weer erg goed. Alleen wel jammer dat de film 3 uur duurt is wel erg lang, deze wil moet je zeker gezien hebben. Ik kan niet wachten om deel 2 te zien van de Hobbit ik ben erg benieuwd hoe deze reeks eindigd.

  • Mark Bischoff says:

    Ik vond de Hobbit ook een erg mooie film. Als Lord of the Rings fan in hart en nieren heb ik hier echt jaren op zitten wachten en dus waren de verwachtingen ook hoog. Ik heb er voor gekozen om de film zowel in HFR 3D te zien, hoewel ik in het begin moest wennen aan het hele 3D gebeuren was dit toen de film eenmaal bezig was vrij snel verdwenen. De high frame rate toverde echt schitterende beelden op het scherm en ik kan dit dus ook zeer aanbevelen. Het tempo vond ik ook goed, rustig beginnen, het verhaal opzetten & dan langzaam de actie opvoeren. Ik had er dan ook geen erg in dat ik al 3 uur zat te kijken toen de aftiteling voorbij kwam, ik kan nu al niet wachten op The Desolation of Smaug!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *