0

To dislike or not to dislike?

Vaak zat zie je op Facebook comments voorbij komen met “Ik vind dit eigenlijk niet leuk, maar je snapt wat ik bedoel.” In dit geval gaat het om het feit dat iemand op ‘Like’ heeft gedrukt terwijl het bericht helemaal niet zo leuk is. Het kan bijvoorbeeld gaan om dat lieve hondje van je oma dat is overleden of het feit dat je weer eens aan het hoesten bent, maar vaak gaat het om serieuzere en ergere berichten. Mensen weten simpelweg vaak niet hoe ze hier op moeten reageren, zelfs een aantal woorden typen is lastig en daarom willen we onze empathie uitdrukken door op een knop te drukken. Dit is een soort knuffel, klop op de schouder of een ongemakkelijke ‘alles komt goed’ glimlach. Gelukkig kwam Mark Zückerberg tijdens een #AskMark dan eindelijk met het verlossende antwoord op deze awkward situatie.

dislike

Tijdens een Q&A vroeg iemand uit het publiek naar de ‘Dislike’ knop waar iedereen al sinds het begin van Facebook om zeurt. De ‘Dislike’ knop heeft veel tegenstanders; Het zou veel negativiteit oproepen en mensen zijn bang dat hun gevoelens gekwetst zullen worden. Maar als het goed is heb je geen ‘haters’ in je lijst. De vriendenlijst is bedoeld om enkel vrienden toe te laten bij je diepste gevoelens en gedachtes die je loslaat op Facebook. Deze knop zal alleen maar negatief worden gebruikt op pagina’s, maar mensen uiten zich daar sowieso al alsof ze onder een alias posten. Er is natuurlijk een kans dat het een ding gaat worden bij de jongere generatie, maar aan de andere kant mensen kunnen zien wie iets disliket en ergens ga je toch een beetje uit van sociale controle van vrienden, school maar vooral ouders. En natuurlijk zal er een wereldoorlog III gaan ontstaan in families omdat ‘zij mijn foto’s heeft ge-vind ik niet leuk’. Maar wellicht wordt het ook tijd dat we gaan nadenken over wat we bij anderen losmaken met onze internet acties.

Hoewel Mark refereert naar de knop als een ‘Dislike’ knop maakt hij toch wel duidelijk dat het echt een emphatie functie gaat krijgen en niet bedoelt zal zijn om een bericht slecht te vinden. Zal het dus (meeR) negativiteit gaat brengen op Facebook? Ik denk het zelf niet. Natuurlijk op pagina’s zullen mensen er ‘misbruik’ van gaan maken en is sneller te zien hoeveel negativiteit een bericht oproept. Maar in het dagelijks gebruik zullen mensen niet alleen een zelfvertrouwen boost krijgen van het aantal likes dat hun foto heeft opgeleverd, ook zullen mensen zich in moeilijkere situaties gesteund voelen. Zelf hoop ik dat mensen door zo’n knop meer slecht en ‘echt’ nieuws gaan delen in plaats van altijd en alleen maar het positieve willen laten zien.

Middelvinger

Hoe het ook zij, er zal eerst flink wat getest worden met de ‘Dislike’ knop en als de testgroep de knop goed ontvangen zal de rest van de wereld er langzaam aan moeten geloven. Hoewel de kans groot is dat de knop niet echt ‘Dislike’ zal heten. Wil je Mark zelf horen praten over de ‘Dislike’ knop, druk dan hier.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Share post

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *