0

Xbox One aankondiging

*Dingdingding*, het is Microsoft z’n beurt in de eeuwige console battle met Sony. Ditmaal word de persconferentie niet op een voor ons belachelijke tijdstip gehouden maar gewoon om 7 uur zodat we nog helder genoeg zijn. Van de presenatie verwachtte ik spektakel, veel in-game footage en veel nieuwe en belachelijk goede engines. Helaas viel dit allemaal tegen, er is vooral informatie gegeven over de nieuwe Xbox, met de naam Xbox One. Over veel features word er geroepen dat het gericht is op de Amerikaanse markt en dat wij hier in Nederland er niks aan hebben, maar is dit wel zo? En wat betekent die Xbox One nou eigenlijk voor de casual gamer?

De console en Kinect
Microsoft heeft waarschijnlijk geluisterd naar al het gezeur op Sony wat betreft het al dan niet laten zien van de console zelf. De Xbox One is letterlijk een box, hij komt log en groot over maar door een simpele klikkerdeklik op de link onderin kom je erachter dat de Xbox One even breed is als een 13 inch laptop. Dit komt neer op bijna 23 centimeter, een stuk kleiner dan je op het eerste gezicht zou denken! Wanneer je de Xbox One koopt krijg je er standaard de Kinect 2.0 bij. Ik ben heel benieuwd hoe groot dit apparaatje in werkelijkheid is, want als je dit groot uitziende product op mijn dunne schermpje moet krijgen heb je ductape nodig. Verder zijn er nog veel vragen omtrent de Kinect. Zo schijnt hij veel beter en gevoeliger te zijn dan de huidige Kinect, hij zou zelfs je ademhaling en hartslag kunnen bijhouden? Kinect is en blijft natuurlijk een leuke gadget, zeker als hij echt zo goed op je stem en bewegingen reageert dat je de controller niet eens meer nodig hebt om dingen te doen op je Xbox One. Wat nog wel veel mensen op hun achterste benen krijgt is het feit dat deze Kinect altijd aanstaat, je dus altijd kan zien en horen, en dat het eens per 24 uur contact maakt met internet. Ook schijnt het dat Microsoft de privacy agreement heeft of gaat aanpassen zodat ze dit verzamelde materiaal mogen gebruiken. Maar gaat dit dan om het materiaal dat gemaakt wordt tijdens het spelen of ook het beeld en geluidsmateriaal van wanneer je niet aan het gamen ben? Nog veel vragen en onduidelijkheden dus.

KlikkerdeKlik

Xbox One
“Waar staat die ‘One’ eigenlijk voor?”. De Xbox One is niet zozeer een gamingconsole maar een mediaspeler, alles in één. Microsoft heeft niet de intentie dat je enkel je Xbox One aanzet wanneer je een spel wil spelen, nee je Xbox One moet het middelpunt worden van jouw entertainment en woonkamer. Het idee is dat je je TV ontvanger/kastje/dingetje aan je Xbox koppelt zodat je enkel nog maar naar je Xbox hoeft te schreeuwen dat je TV wil kijken. Maar dit trucje werkt ook voor radio luisteren, dvd kijken en zelfs om te skypen! Maar heel realistisch gezien is de kans klein dat je dit allemaal ook daadwerkelijk via de Xbox gaat doen. Zeker niet wanneer je niet alleen woont en dus elke keer weer je moeder of je zusje moet helpen om Goede Tijden, Slechte Tijden te kijken of die ene My Little Pony dvd te kijken omdat ze niet snappen hoe het werkt. Persoonlijk denk ik dat dit alles in One systeem alleen gaat werken voor mensen die houden van nieuwe snufjes, die niet allemaal verschillende kasten in zijn tvmeubel wil hebben en voor de mensen die up to date zijn met de techniek.

Tweedehands spellen en spellen lenen
Een ander groot heikelpunt is toch wel de fee/boete die je moet betalen over tweedehands games. In eerste instantie leek het alsof je de volle mep moest neerleggen om een spel te registreren dat je als tweedehands spel had gekocht. Inmiddels is Microsoft hier op teruggekomen en schijnt dit niet meer te hoeven. Wat er nu gaat gebeuren is dat er eens in de zoveel tijd gecontrolleerd moet worden of je dat spel echt wel in je bezit hebt voor je het wil gaan spelen. Dit natuurlijk om te voorkomen dat er spellen worden verspreid. Waarschijnlijk zit dit systeem zo in elkaar dat je het spel niet meer kan spelen zodra je niet meer kan verifieren dat je het echt in je bezit hebt. Het lijkt er nu op dat je nog wel spellen kunt lenen.

Zweetdruppels tellen
Ondanks dat de spellen echt het onderspit delfden waren ze wel aanwezig! Het alleropvallendste was dan toch wel de nieuwe engine die EA heeft gebruikt voor de EA Sports serie. Deze Ignite engine ziet er ontzettend gelikt uit en ondanks dat de aankondigingstrailer vanuit een andere hoek is gemaakt dan dat de echte gameplay zal zijn, ben ik ervan overtuigd dat EA deze kwaliteit zal behouden. Zelfs mensen die niet van het sportgenre houden moeten toegeven dat dit echt peuk werk is en echt likkebaardend gamen gaat worden.

En nu?
Na de ‘teleurstellende’ presentatie van Sony, simpelweg alleen maar omdat ze niet de box zelf lieten zien, valt deze Microsoft presentatie nog meer tegen. Enkel omdat ze wel de box hebben laten zien maar bijna geen spellen! Dit is natuurlijk een strategische keuze geweest, hoe minder games ze nu hebben aangekondigd des te meer kunnen ze dit doen op de E3! Dan hoop je natuurlijk voor sony dat zij ook nog een paar trucjes achter de hand hebben in plaats van alleen maar meer kunnen laten zien van wat ze al hebben aangekondigd. Verder zijn er op dit moment nog best wel wat haken en ogen aan de nieuwe Xbox zoals de altijd kijkende Kinect, de tweedehands game-boete en de alles in één. Maar laten we nog niet oordelen en rustig wachten op meer informatie dat op de E3 ongetwijfeld gaat komen.

Alle highlights op een rijtje.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
  • Share post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *